E-Ticaret Nedir?
Seri Çözüm Web ve Kurumsal Hizmetler olarak yapmış olduğumuz e-ticaret site tasarımlarıyla doğru kitleleri doğru etkiyi yaratmak ve akılda kalıcı olmak için çalışıyoruz...
Elektronik ticaret ya da kısaca e-ticaret, 1995 yılından sonra İnternet kullanımının artmasıyla ortaya çıkan, ticaretin elektronik ortamda yapılması kavramıdır.
Mal ve hizmetlerin üretim, tanıtım, satış, sigorta, dağıtım ve ödeme işlemlerinin bilgisayar ağları üzerinden yapılmasıdır. Elektronik ticaret, ticari işlemlerden biri veya tamamının elektronik ortamda gerçekleştirilmesi yoluyla reklam ve pazar araştırması, sipariş ve ödeme, teslimat olmak üzere üç aşamadan oluşmaktadır.
Elektronik ticaret, tüm dünyada ticaretin serbestleştirilmesi eğilimi ile birlikte, 2000'li yıllardan sonra yaşanan ve bilgi iletişimini kolaylaştıran teknolojik gelişmelerin bir parçası olarak ortaya çıkmıştır. Geleneksel pazarlama yöntemlerine, İnternet olanaklarını da ekleyen kuruluşlar, sadece belirli bir kitleye satış yapabilmenin ötesine geçip, üretkenliği ve yaratıcılığı arttıran küresel e-ticaret bağlantıları kurma şansını elde edebilmeye başlamıştır. Eskiden birçok şirket televizyon, gazete, radyo gibi araçları kullanarak potansiyel müşterilerine ulaşmaya uğraşırken, bugün bunlara İnternet üzerinden reklamcılık da eklenmiştir.
2017 ile 2018 Yılı E-Ticaret Verileri ve Değerlendirmesi
E-ticaret alışveriş alışkanlık ve eğilimlerini açıklayan Hepsiburada’nın yayınladığı trend raporu kapsamında 2018 yılında gerçekleştirilen alışverişlerde, 2017’ye göre yüzde 60’lık bir artış yaşanırken, yerli milli ürünlerde de yüzde 100’lük bir artış yaşandı.
Hepsiburada, Türkiye’de 2018 yılı e-ticaret alışkanlık ve eğilimlerini açıkladı. Trend Raporu adıyla her 6 altı ayda bir yayınlanan raporda, Hepsiburada’dan alışveriş yapan müşterilerin en çok tercih ettikleri ürünlerden, en fazla arama yapılan kelimelere, yerli ve milli ürünlere artan ilgiye ve il ile yaşa göre eğilimlere kadar birçok bilgi paylaşılıyor. 35’ten fazla kategoride 18 milyonun üzerinde ürün çeşidiyle müşterilerinin hayatını kolaylaştıran Hepsiburada’nın yayınladığı trend raporu kapsamında; 2018 yılında gerçekleştirilen alışverişlerde, geçen yıla göre %60’lık bir artış yaşandığı belirtiliyor.
Türkiye en çok temel tüketim ve gıdaya harcama yaptı
2018 yılında Hepsiburada’dan en çok alışveriş yapılan ilk 5 kategori; Temel Tüketim ve Gıda, Sağlık ve Güzellik, Kitap, Anne Bebek ve Oyuncak ile Hırdavat oldu. 2017’ye göre ise sipariş adetlerinde en çok büyüme gerçekleştiren ürün kategorisi; Ofis Kırtasiye olurken, kozmetik, müzik ve bahçe kategorileri takip etti. 2018 yılının Hepsiburada trend verileri incelendiğinde en fazla talep gösterilen ürünlerin başında bebek bezi, toz deterjan, akıllı bileklik, bulaşık yıkama kapsülü ve şarj edilebilir diş fırçası olduğu belirtildi.
E-ticaret müşterisi daha bilinçli
Öte yandan Bilio.com’un, 11 bin kişi ile yaptığı anketin sonuçları, alışverişlerini internet üzerinden yapanların daha fiyata duyarlı ve yüzde 83’ünün fiyat karşılaştırması yaptığını gösteriyor.
Fiyat ve karşılaştırma sitesi Bilio.com’un geçtiğimiz Aralık ayında web sitesi üzerinden yaptığı internet alışverişi anketinin sonuçlarına göre; internetin alışverişlerinin tercih edilmesinin başlıca nedeni, tüketiciye uygun fiyata erişim kolaylığı sağlaması.
Örneğin, ankete yanıt verenlerin yüzde 51’i yeni yıl alışverişini internetten yapabileceklerini ve bu tercihlerindeki en büyük etkenin, internette uygun fiyata daha kolay erişebilmelerine imkan sağlaması olduğunu söylüyor. İnterneti tercih edenlerin yüzde 27’si ise, geniş ürün seçeneği nedeniyle internette alışverişi tercih ettiklerini söylerken, yüzde 22’si de internet alışverişinin daha hızlı olmasını neden olarak sunuyor.
İnternetten en çok hangi tür ürünler alınıyor?
Anketteki “Yeni yıl hediyeleri için en çok hangi ürünleri internetten alırsınız?” sorusunu yanıtlayanların yüzde 60’ı, internet üzerinden yaptıkları alışverişlerde teknoloji ürünü satın aldıklarını belirtiyor. Bunu yüzde 16’yla tekstil ürünleri ve yüzde 15’le aksesuarlar izliyor. İnternet üzerinden dekorasyon ürünleri satın aldıklarını belirtenlerin oranı ise yüzde 9.
“İnternetin sağladığı fiyat karşılaştırma imkanları hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusunu yanıtlayanların yüzde 83’ünün “Mutlaka detaylı araştırır en uygununu alırım” yanıtını verdiği, geri kalan yüzde 17’lik kesimin ise, “Karşılaştırmak aklıma gelmiyor” yanıtını verdiği görülüyor.
Detaylı bilgi almak için bizimle
iletişime geçebilirsiniz...